Направи си сам Марципан
Пригответе вода, захар и бадемово брашно/сурови бадеми
Продукти:
- 125 г сурови бадеми - бадемово брашно от магазина, не е много надеждно, така че най-добре си смелете,
- 60 мл вода,
- 100 г кристална захар
-------------------------------------------------
Начин на приготвяне:
125 г сурови бадеми потапяме за кратко във вряща вода - 2-3 минути
Обелваме и измиваме в студена вода. Може за 10 минути във фурната да се изсушат на 60*, ако ли не, то ги подсушете за няколко минути в кърпа.
Смиламе на прах в блендер или в старите машинки за меляне на кафе.
Може да моделирате различни фигурки, да си направите бонбони, дори да покриете торта.
-----------------------------
В тенджерка поставяме: вода 50мл и захар 100 г, варим до 115*С или до разтваряне на кристалите на захарта. За готовност на сместа се смята като вземем едно топче от бадемовото брашно и го потопим във врелия сироп .
Може да се добави и аромат на бадем с щипка сол още при смилането на бадема.
Сухата и мократа смес се смесват постепенно. Оформя се салам и във фолио се прибира в хладилника за 24ч.
Готово!
Може да изработите различни цветя от марципана, да го залеете с шоколад или да развихрите фантазията си :)
Често се влага в сладкиша Щолен.
Ако нямате време , то поръчайте готов от ТУК