Макарон
Състав:
- бадемово брашно - 70 г,
- пудра захар - 63г
/най-добре измерете на електронна везна/
Пресейте сухите съставки.
Мокри съставки:
В отделна купа разбъркайте
55г белтъци, внимавайте да не попадне част от жълтък /от 2 яйца/. Предварително извадете от хладилника поне за час яйцата. Най-добре отделете белтъка и оставете за час извън хладилника.
Бъркайте на средна скорост до получаване на мехурчета на повърхността.Добавете щипка сода за хляб. Продължете бъркането.Добавете 55г + 1 ч.л. кристална захар постепенно и бъркайте на средна скорост около 30 секунди, а след това увеличете до получаване на твърди върхове на миксера до 4-6 минути.
Добавете сухите към мокрите съставки, бъркайте с шпатула. Тестото е готово, когато вдигнете бъркалката и то пада без да прекъсва.
Предварително начертайте кръгчета на хартия или използвайте силиконов килим за макарони. С пош оформете кръг, може да ползвате кръгъл накрайник.
Докато загрее фурната 160*С, до 30 минути изчакайте макарона направи коричка на повърхноста т.е. на пипате да не е лепкав, тупнете тавата върху плота, за да излезнат мехурчетата или с клечка за зъби ги премахнете, а след това ги поставете във фурната. Може да се покрие внимателно с фолио, за да не потъмнеят. Завъртайте тавата, за да се изпекат равномерно.
Печете не повече от 16-18 минути.
Не бързайте да ги махате от листа. Изчакайте още 15 минути преди да преместите макарона.
Ще получите горе долу 32 половини или 16 макарона с диаметър около 3 см.
Може да оцветите преди печене с хранителна гел боя.
Може да слепите половинките с ганаш. Вижте рецептата ТУК.