Ганаш за торта
Ганашът е вид шоколадов крем.
Често е ползван за покриване/измазване на торти.
Продукти:
- 200мл сметана , поне 30 % масленост,
- 200 г тъмен/черен шоколад, над 50, а най-добре 70 % съдържание на какао,
- подсладител/захар на вкус.
В купа на котлона изсипете сметаната с 1-3 с.л. ксилитол/подсладител или 2 с.л. кристална захар. В друга суха купа натрошете шоколада или ползвайте на копчета шоколад. След завиране на сметаната, я изсипете в шоколада. Слeд 15 минути разбъркайте добре, оставете да се охлади на стайна температура като разбърквате през 30 минути. След като се е охладил добре, покривате с фолио и оставяте в хладилника поне 2 ч да стегне.
Накрая с миксер разбийте ганаша на пухкав крем и готово :)
* Шоколад с висок процент какао, може да поръчате от ТУК