Как се приготвя оризова моделираща маса за цветя?
*Рецепта:
- Сухи съставки:
1/2 ч.ч. царевично брашно;
1/2 ч.л. крем тартар прах, който може да се замени с лимонтузу или сок от лимон;
4 с.л. оризово брашно;
4 с.л. оризово брашно Глутинос, което открих в индийски магазин във Варна - www.mysupermarketbulgaria.com;
1/4 ч.ч. брашно от Тапиока;
- Течни съставки
50 мл течна глюкоза;
60 мл вода;
1/2 ч.л. глицерин;
1/2 ч.л. сол;
1 с.л. растително масло /палмовото не е препоръчително, но може да се замени със свинска мас или кр.масло.
Смесваме сухите съставки в една купа, а течните в друга и добре ги разбъркваме.
Изсипваме в тенджерка течната смес и на котлона бъркаме енергично до кипване. Отстраняваме от котлона и ги добавяме към сухите и разбъркваме.
В началото изглежда доста сухо, но пренасяме на кухненска маса или в тава и започваме месене до достигане на меко тесто.
Разделяме на малки топки тестото и поставяме в съдове /огнеопорни чашки/ на водна баня като 15-20 минути /ври водата/ ги задушаваме с капак на тенджерката.
Махаме от котлона месим за кратко и веднага използваме за направата на цветя, може да се оцвети тестото със сладкалска боя.
Вижте видеото на майстор сладкаря :-)
Тесто - https://www.youtube.com/watch?v=dRhldhCR0tk
Цветя - https://www.youtube.com/watch?v=4h7W8njbhlo
--------------------------------------------------
За рецепти с Тартар на прах, който не се използва, ако се замразява или за сиропи, може да бъде заменен освен с лимон и лимонтузу, в някой случаи с бял оцет или с бакпулвер.
* ОЧАКВАЙТЕ СКОРО - как се правят веган/кето цветя за торта от боб!!!