Как да направя домашен фондан?

1. Какво ми е необходимо, за да си направя захарно тесто?
- 1 кг пудра 5-6 пъти пресята през ситна цедка,
- Пакетче желатин - 11 г,
- 50-60 мл вода,
- 1 ч.л. глицерин от Аптеката
- 120 мл глюкоза от супермаркета
2.Как да си приготвя захарно тестото?
Започнете подготовката 1-2 дни по-рано, преди да използвате.
Разтворете желатина като го смесите със студена вода, за да се разтвори, след което го стоплете за 10 секунди в микровълновата или на водна баня ,за да набъбне и да се втечни.
Стоплете глюкозата и след това добавете глицерина, объркайте добре.
Глюкозената смес прибавете към желатиновата смес и разбъркайте.
В половината пудра захар изсипете течната смес и бъркайте, на части добавете и останалата захар. Бъркайте, месете докато се получи лепещо тесто.
Увийте добре във домакинско фолио, няколко пъти и оставете на сухо и хладно място пакета, не в хладилник, за да почине и да стане готово на следващия ден за работа.
- За размесване/разточване на тестото най-добре използвайте безцветно и безароматно нишесте за крем.
За оцветяване може да използвате гел бои, на прах или течни. Боите са хранителни и може да поръчате от сладкарски магазин.
- Приготвеното захарно тесто можете да използвате, за да оформите различни фигурки за декорация или като фондан, с който да покриете вече приготвена торта или различни дребни сладки.
- С клечка за зъби добавете малко боя, смесете, ако е необходимо сложете още. Имайте предвид, че черно и червено трудно се постига с боя.Често се получава тъмно розово или тъмно сиво.
За да не залепва тестото на плота може да използвате лист цветарски целуфан и пластмасова точилка.
За цветя и елементи може да се ползват формички, с които да изрежете тестото.
3.Как да покрием с фондан торта?
Добре е да разточите фондана като сметнете размера на тортата и две височини + 5 см. При поставяне е необходимо тортата да е стегнала 5-8 часа, а най-добре от предния ден. Добре е да е покрита с маслен крем или ганаш /шоколадов/. За плътно покриване напръскайте малко с преварена вода и след това покрийте тортата с фондана. Може да го навиете около точилката и бавно от единия край да започнете поставянето му. Оформете с шпатула - ютия или топка от фондан, ъглите и формата от едния край към другия. Изрежете краищата около тортата със скалпел или остър сладкарски нож, опаковайте остатъка добре, за да не изсъхне.
Най-подходящата дебелина на фондана за покриване е около 5 мм. Ако е по-дебел, има вероятност да се напука, а ако е тънък - да се скъса.
Тортата е добре да е равно изгладена. След като измажете с маслен крем или ганаш тънко, може да я поставите в хладилника да стегне, после пак да измажете и така докато постигнете ефекта на идеално равна и гладка тортичка.
За блясък или лъскави фигурки, можете да намажете с четка, потопена в глюкозен сироп /глюкоза смесена с малко гореща вода - разбъркайте добре/.
Можете също така да украсите мъфини или бисквитки, които също да покриете с фондан и захарни фигурки като те по същия начин трябва да са изстинали и намазани отгоре с маслед крем или шоколад. При топенето на шоколад на водна баня добавяйте ч.л мазнина/олио/. За бисквитките може да обърнете на равната им страна и леко да намажете с четка с преварена вода, преди залепване на фондановата плочка.
Залепването на частите на захарни фигурки може да направите като ползвате сладкарско лепило /тайлоза/ или преварена вода.
4.Съвет за съхранение на захарната паста
Фонданът съхранявайте на стайна температура /сухо и хладно място/. Добре опакован в плик или кутия с плътно затворен капак /най-добре и двете/
* Да ви е сладкък живота!!!