Домашен сладолед
![Домашен сладолед](/data/ufiles/images/articles2/big/dreamstimefree_3232394.jpg)
Кой не обича сладолед?
Диетичен или не, той е винаги на мода!
***
Дори да нямате машина за сладолед, пак може да си приготвите.
- 50 г сухо мляко,
- 1 ванилия,
- 625 мл течна сладкарска сметана, поне 35% МАСЛЕНОСТ,
- 100 г пудра захар + 1 с.л с връх,
- 6 жълтъка
В теджерка на умерен огън сметаната с ванилията, сухото мляко и 1 лъжичка пудра захар, разбърквайте докато заври. Отстранете от котлона за 20 минути.
В отделна купа разбийте жълтъците с 100 г пудра захар.
Отново сложете тенджерката на котлона до завиране и бъркайте , за да не загори на умерен/среден огън.
Отстранете от котлона и към тази смес на тънка струя започвате да сипвате разбитите жълтъци с непрекъснато бъркане.
Отново на котлона, на слаб огън до сгъстяване. Предварително подгответе съд със студена вода и лед, за да може след сгъстяване, веднага да охладите
т.е. поставете тенджерката в студената вода. Бъркайте докато се охлади. Прецедете през цедка сместа, за да няма бучки. Изсипете в дълбока купа и поставете във фризера като разбърквате през 30 минути
поне 5-6 пъти. Ако имате машина, то изсипете сместа там, вместо във фризера, за да стегне.
Домашния сладолед е готов, консумирайте до 2-3 дни. Съхранявайте във фризер.
------------------------------------------------
* рецепта от mycookigbookblog.com